Miben más egy kritikai-szemlélettel vezetett csoport?

A társadalmi nemi szerepekre-szenzitív fejlesztő és segítő szakemberként elválaszthatatlannak tartjuk az egyéni folyamatokat a tágabb (munkahelyi, társadalmi) környezettől, hiszen nem légüres térben élünk. Személyes sorsunk, egyéni döntéseink mélyen beleágyazódnak a minket körülvévő "itt és most"-ba, azaz a társadalomba, amely alapvetően formálta szocializációnkat, hitrendszerünket és értékeinket, és valamilyen módon mindig reagálni fog egyéni cselekedeteinkre.

Munkánk során a  kritikai szemüveget felvéve  célunk elsősorban az, hogy közérthető kommunikációval átadjunk egyfajta tudatosságot a társadalmi nemi szerepekkel kapcsolatban.  Törekszünk beemelni a köztudatba, hogy a gendertudományok nem normatívak, ellenkezőleg: teret adnak az egyéni alternatíváknak. A szabad választásban hiszünk: abban, hogy mindenki maga dönthessen a saját életéről. 

 

A csoportjainkban, a vállalati tréningek során, valamint az egyéni Üvegplafon-coaching folyamatokban   különböző gyakorlatokkal érzékenyítjük a résztvevőket. A feladatok olyan megéléseket hoznak, amelyek  beindítják a nemi szerepekről való gondolkodást és önreflexiót, és általában elvezetnek  ahhoz a felismeréshez, hogy társadalmilag meghatározottak azok a kategóriák, hogy melyik tulajdonságot melyik nemhez rendeljük hozzá.

Olyan gyakorlatokat használunk,  amelyek kifejezetten azt szolgálják, hogy a szereplők megéljék, milyen nőnek és férfinek lenni; milyen szakítani a berögzült nemi mintákkal; milyen érzés belebújni egy másik szerepbe. Ezeknél a gyakorlatoknál nagyon fontos az utólagos kiértékelés, reflexió – ennek során kerülhet sor arra, hogy az eljátszott hatalmi helyzeteket, dinamikákat társadalmi kontextusba helyezzük, és tisztázzuk az egyén  felelősségét, valamit vállalati/üzleti környezet esetén tudatosítsuk a munkahelyi gender-szerződés pontjait.

A hozzánk fordulókkal minden esetben egyenrangú félként, partnerként  működünk.

 

 

 

"A gender-szemlélet a választás lehetőségét adja meg."

IDŐPONTFOGLALÁS ÉS FELKÉRÉS   előadásra a témában:

Olvasna még a társadalmi nemi szerepekről?