Egy mindenkiért.... (az Alapítótól)

Mélyen hiszek az egyéni és társadalmi felelősségvállalásban, a civil összefogásban, egymás segítésében, a szolidaritásban. Az önkéntesség és a jótékonysági megmozdulások - amellett, hogy más(ok) hasznára cselekszik az ember - a résztvevőknek adják a legtöbbet, például közösségi élményt, kapcsolati hálót, készségfejlődést, és ami a legfontosabb: óriási örömforrások. Rengeteg téma érint meg, de az elaprózódás nem vezetne sehová, ezért régóta keresem azokat az ügyeket, amelyek mellett aktív, konkrét  cselekvéssel is el tudok köteleződni. Az alábbi három ilyen ügy volt.

2012-ben a Magyar Hospice Alapítvány önkénteseként végstádiumú rákos betegeket kísértem életük utolsó heteiben. Az indulókkal töltött órák mélyen (át)formálták az élethez és a halálhoz való hozzáállásomat, Hálás vagyok a bizalomért, a felolvasásokért, a nevetésért és a sírásért,  a történetekért.

Köszönöm a sok útravalót, minden percre emlékezem.

Az önkéntességem lezárása után 120 órás pro-bono önismereti pszichodráma csoportot tartottunk az Alapítvány kollégáinak.

A Bátor Tábor "súlyosan beteg gyerekeknek és családjaiknak nyújt sorsfordító élményeket, erőt, eszközöket az élethez, a gyógyuláshoz. Mindezt ingyen." Nagyon boldog voltam, amikor kiderült, hogy egy olyan dologgal tudom támogatni ezt a fantasztikus csapatot, ami nekem magánemberként is az életem fontos része volt. Az Élménykülönítmény  tagjaként 2013 őszén 3 fős maratoni váltót  teljesítettünk jótékonysági futóként, és több száz-ezer forintot gyűjtöttünk és utaltunk  a Cimboráknak.

A Magyar Pszichodráma Egyesület hívta életre a P.E.R.F.O.R.M.E.R.S nevű  nemzetközi szociodráma programot együttműködésben más európai (portugál, görög, svéd) pszichodráma szervezetekkel és hátrányos helyzetű fiatalokkal dolgozó intézményekkel. Magyarországi partnerünk a Budapesti Javítóintézet és társ intézményei (javítóintézetek és speciális nevelőotthonok).

A projektben önkéntesként veszek részt, a belső, szervezeti kommunikáció felelőse vagyok, valamint nemzetközi workshopok és találkozók moderátoraként és trénereként dolgozom.
 
A program hosszútávú céljai:
- a szociodráma integrálása az egyes országok így a hazai pszichodráma képzésbe 
- egy európai szociodráma minimál képzési sztenderd  kidolgozása a
FEPTO számára. 
- a szociodráma módszer implementálása a marginalizált fiatalokkal foglalkozó intézményekben.